-
Laatst bijgewerkt op
Op 29 november 1947 stemde België voor VN resolutie 181 die opriep tot een splitsing van het Brits-bestuurde Palestina in een Joodse en Arabische staat. Op 15 januari 1950 erkende België de staat Israël de jure. Sindsdien onderhouden België en Israël goede relaties, wat tot uiting komt in de verschillende wederzijdse bezoeken en tekens van vriendschap.
De meest illustere Belgische vriend van Israël was ongetwijfeld Koningin Elizabeth, de overgrootmoeder van de huidige Koning. Zij voelde een diep engagement voor het Joodse volk en de nieuw gecreëerde staat. Zij hielp verschillende Joden te redden tijdens de Nazi-bezetting van België en werd de titel van “Rechtvaardige onder de volkeren” toegekend door Yad Vashem. In februari 2010 werd een herdenkingsplaat onthuld op het Albertplein in Tel Aviv, in nagedachtenis van Koning Albert I, de echtgenoot van Koningin Elizabeth. Koning Albert I bezocht Tel Aviv in 1933 (een jaar voor zijn tragische dood in een klimongeval) en werd toen ontvangen door burgemeester Meir Dizengoff, die tevens Ereconsul van België was. Hij drukte toen de diepe sympathie uit voor de hernieuwing van het Joodse leven op deze plaats.
Koning Boudewijn en Koningin Fabiola kwamen op pelgrimstocht naar het Heilige Land in 1965 en bezochten Israël; waar ze verwelkomd werden door Prsident Zalman Shazar. Deze bezoeken werden gevolgd door verschillende andere over de jaren heen, met Belgische ministers op officieel bezoek in Israël en hun Israëlische tegenhangers in België.
België stond aan de zijde van Israël op moeilijke momenten en is steeds bereid geweest om als bemiddelaar op te treden op het diplomatiek toneel. Ons land hielp Israël quasi-diplomatieke relaties op te zetten met Tunesië en faciliteerde mee de immigratie van Joden uit de Sovjet-Unie in de jaren 70 en Ethiopische Joden in de jaren 80. België hielp Israël om de Westerse Europese Groep (WEOG) te vervoegen in de VN om haar beter te laten integreren in het VN-systeem.
Het Belgische beleid met betrekking tot het vredesproces in het Midden-Oosten is dat van de Europese Unie. Zoals alle andere Europese landen, staat België een tussen de partijen onderhandelde tweestatenoplossing voor die uitmondt in een leefbare, soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat die zij aan zij bestaat met Israël, met erkende en veilige grenzen.
Verschillende bilaterale culturele, wetenschappelijke en economische akkoorden zijn over de jaren heen getekend door beide landen. Verschillende Belgisch-Israëlische vriendschapsverenigingen organiseren activiteiten in beide landen om de onderlinge band in de verf te zetten en te versterken.
Elk jaar worden studiebeurzen toegekend aan Israëlische studenten om aan Belgische universiteiten te studeren en vice-versa. Klik hier voor meer informatie over deze beurzen.
België is een van de belangrijkste handelspartners van Israël (in niet onbelangrijke mate door de diamanthandel) en een aantal Israëlische bedrijven hebben hun Europese hoofdkwartier in België.